Hooggevoeligheid

Herkent u dat uw kind last heeft van o.a. harde geluiden, fel licht, zien van veel details, parfumgeur, eczeem, overgevoeligheid op de huid, overgevoeligheid op hun evenwicht, overnemen van emoties. Dan kan het zijn dat uw kind hooggevoelig is.  

Hooggevoelige kinderen hebben een grote gevoeligheid voor indrukken van buitenaf en nemen met hun zintuigen veel waar. Het verschil zit in de verwerking van informatie. De informatie die binnenkomt wordt door de hersenen grondiger en nauwkeuriger verwerkt.

Hooggevoelige kinderen hebben ook snellere reflexen. Hun hele lichaam is als het ware ontworpen om nauwkeuriger te kunnen waarnemen en te evalueren wat er in het lichaam binnenkomt. Dit kan zich uiten in het aanvoelen van sferen, emoties en stemmingen, allergieën, overgevoeligheid voor voeding, overactief immuunsysteem, gevoelig voor medicatie, sneller ervaren van pijn, niet tegen bepaalde kleding of labeltjes in de nek kunnen etc.

Hooggevoelige kinderen vinden het van nature moeilijk om alle zintuiglijke waarnemingen te verwerken, te ordenen en los te laten. Je zou het kunnen omschrijven als het missen van een beschermlaagje bij een stroomsnoer, waardoor de prikkels van buitenaf sneller en heftiger binnen komen en niet goed worden gefilterd. Hierdoor kunnen kinderen gemakkelijk overprikkeld raken.

Hooggevoeligheid kan een probleem (valkuil) worden als een kind niet in balans is, maar als het kind wel in balans is, dan is het een kwaliteit. Door je bewust te zijn van een hooggevoelig kind, kun je er naartoe werken dat de valkuil een positieve eigenschap wordt. Hierdoor zal het kind zelfverzekerder worden en steeds meer in balans kunnen komen wie hij /zij in werkelijkheid is en in zijn/haar kracht komen staan.

Herkent u uw kind of leerling en wilt u meer informatie of een coachingsgesprek, neem dan kunt u contact opnemen via 06-44989518 of schattenvankinderen@hotmail.com. U kunt ook het contactformulier invullen op deze website.